Mennyit költöttek reklámra a cégek 2016-ben?

Forrás a Magyar Reklámszövetség Sajtóközleménye: http://mrsz.hu/sajto/aktualis/a-2016-os-teljes-reklamtorta-merete-216-09-milliard-forint

A 2016-os teljes Reklámtorta mérete 216,09 milliárd Forint

2017. május 9. - A Magyar Reklámszövetség a Média Hungary-n ismertette a 2016-os tejes reklámköltési adatokat a televíziós számokkal kiegészítve. Mint ahogyan már márciusban is hangsúlyoztuk, a 2016-os reklámtorta 11,18%-os növekedése biztató képet fest a reklámpiacról, hiszen minden szegmens növekedett, de a változás mögött rejlő tendenciák miatt a reklámipar kevésbé mutat pozitív képet.

A 2016-os televíziós reklámköltés 56,033 milliárd Forint

A televízió részesedése a 2016-os teljes reklámtortából 25,78%, ezzel stabilan tartja második helyét a tortában. A televíziós reklámpiac 8,59%-kal nőtt 2016-ban az előző évhez képest. ezzel csaknem triplikálta növekedését az előző időszakhoz képest (2014-ről 2015-re 3,15%-kal nőtt a tévés reklámtortaszelet.)

Az állam a legnagyobb hirdető

A 2015-ben a televízióban elköltött állami reklámforintok 2,63 milliárdos tétele 2016-ban 6,3 milliárdra emelkedett, azaz 140%-kal nőtt. Az MRSZ korábbi adatai szerint a teljes reklámiparra vetítve 2015-ről 2016-ra több mint 80%-kal nőtt az állami költés mértéke. Ezzel az állam a reklámipar legnagyob hirdetőjévé vált.

A több mint 11%-os változás mögött rejlő tendenciák

A már említett állami költések mértékének nagyarányú növekedése mellett tavaly kiemelt sportesemények is, mint a Foci EB és Olimpia, pozitív irányba befolyásolták a hazai reklámköltéseket. Ezzel szemben a reklámköltések pedig továbbra is elmaradnak a válság előtti GDP arányos szinttől, a reklámadó pedig továbbra is erősen hátráltatja a reklámipart, annak tervezett 7,5%-os emelése további jelentős pénzt vonhat el az iparágtól. Az elmúlt évek indokolatlan és szakmai egyeztetést nélkülöző, iparágat súlytó szabályozásai (reklámadó, bónusz törvény, közterület extra adóztatása és a településkép védelmi törvény) továbbra is nagymértékű bizonytalanságot okoznak a piacon.

A digitális reklámtorta-szelet nagysága és a nemzetközi szereplők térhódítása tovább erősödött: A globális szereplőknél elköltött reklám forintok markánsan, 25%-kal emelkedtek, így a globális szereplők reklámköltés aránya 51%-ra emelkedett a hazai online tartalomszolgáltatókkal szemben.

Háttérinformáció:

Az MRSZ a társszövetségekkel (IAB Hungary, MEME, MLE, DIMSZ, OOH, RAME, Mozi) együtt közös szakmai összefogás keretében az idén 17. alkalommal gyűjtötte össze a 2016. évi reklámköltési adatokat. Az elmúlt évekhez hasonlóan a 2016-os adatgyűjtés során is a net-net költéseket összegezték az egyes médiatípusok szerint. Az MRSZ és a társszövetségek célja, hogy összehasonlítható és ilyen módon elemezhető adatokat szolgáltasson a piacnak, ennek megfelelően évek óta törekszenek a konzisztens módszertannal történő adatgyűjtésre. A szakmai szervezetek a tavalyi évhez hasonlóan szűrték ki a költéstípusok közötti átfedéseket, ezzel is megszilárdítva az adatfelvétel módszertanát. A médiatípusok nagy része körében auditált adatok alapján születtek meg a számok, ahol az auditált adatok beszerzésére nem volt lehetőség, ott a szakmai szervezetek szakértői becsléseket használtak a reklámköltés nagyságának meghatározására.

A reklámtorta túlnyomó részének alapját a korábbi éveknek megfelelően a szakmai szervezetek adatgyűjtése képezte. A digitális reklámköltési adatok összeállításában a PwC Magyarország működött közre. A TV-és adatok összeállításán az EY dolgozik. Az adatok prezentációjához hozzájárult a Kantar Media.

Forrás: http://mrsz.hu/sajto/aktualis/a-2016-os-teljes-reklamtorta-merete-216-09-milliard-forint